Welke mogelijkheden zijn er?

Je kunt er voor kiezen om het ziekenhuis het te laten regelen voor je. Meestal houdt dat in dat je je kindje daar laat en dat zij zorgen dat het gecremeerd zal worden. De as wordt dan samen met as van andere kindjes uitgestrooid. Dit kan per ziekenhuis verschillen, zodoende is het advies altijd goed te informeren.

Er zijn ook andere mogelijkheden;

Het is verstandig om een uitvaartondernemer in handen te nemen om alles goed te laten regelen. Dit is niet verplicht, maar besef wel dat het veel uitzoek werk is en je kunt je energie vast beter gebruiken in deze situatie. Een uitvaartondernemer kan veelal gelijk telefonisch of binnen een paar uur laten weten wat de kosten zijn die er zijn verbonden aan de uitvaart. Tegenwoordig zijn er verzekeraars die een uitkering doen ook al is er sprake van een miskraam, dus als je een uitvaartverzekering hebt is het het informeren waard.
Wanneer er voor 24 weken een einde komt aan een zwangerschap valt het overleden kindje niet onder de Wet op de Lijkbezorging.
Wil je een kindje van onder de 24 weken zwangerschap begraven of cremeren dan moet je een verklaring van de behandelend arts (gynaecoloog of verloskundige) hebben dat er sprake is van een kindje dat levenloos geboren is voor de 24ste week zwangerschap/ dan wel binnen 24 uur na de geboorte is overleden. Met zo’n verklaring is duidelijk voor de beheerders van crematoria en begraafplaatsen dat er verder geen formaliteiten vereist zijn, zoals het verlof tot begraven of cremeren.

Een kistje

Bij een uitvaartonderneming kun je een kistje uitkiezen wat bij je past. Er zijn veel mogelijkheden, zoals een kistje van riet, verschillende soorten hout of vilt.

Vervoer

Je mag je kindje zelf vervoeren wanneer je dat prettig vind. Eventueel kun je het ook overlaten aan een uitvaartondernemer. Het is belangrijk dat je de verklaring van de arts bij je hebt tijdens het vervoer.

Opbaring

In de meeste gevallen kiezen de ouders er voor om hun kindje mee naar huis te nemen wanneer zij het niet in het ziekenhuis laten. Het is belangrijk dat je je kindje koel houdt vanaf het moment van dat je thuiskomt tot aan de uitvaart. Dit kan door middel van een koeling die de meeste uitvaartondernemers hebben. Is het maar voor een korte tijd dan kun je dit ook doen door middel van bevroren vrieselementen waarop je het kistje zet, wel moet je de elementen regelmatig vervangen. Laat je hierin goed adviseren. Het is ook mogelijk dat je je kindje op laat baren in een uitvaartcentrum.

Rouwkaarten en een advertentie

Wanneer je het fijn vindt om het overlijden van jullie kindje je omgeving te laten weten door middel van een overlijdensadvertentie en/of rouwkaarten is dit vanzelfsprekend mogelijk. Er is een groot assortiment rouwkaarten en ook een advertentie kan zo gemaakt worden dat het volledig bij jullie wensen aan zal sluiten. Het gebruik van een eigen foto is iets wat steeds meer voorkomt en de meeste drukkerijen kunnen daar ook echt iets moois mee maken.

Een uitvaartplechtigheid

Je kunt er voor kiezen om samen, als vader en moeder, een kleine uitvaartplechtigheid te houden. Je kunt er ook voor kiezen om er meer mensen voor uit te nodigen. Zo’n plechtigheid kan bestaan uit het luisteren naar muziek, het voordragen van een gedicht of het samen oplaten van ballonnen. Er zijn talloze mogelijkheden. Het is belangrijk dat je doet waar je je goed bij voelt en je niet laat beperken door de gedachte ” wat zouden andere mensen er van denken, het is tenslotte een miskraam/vroeggeboorte”. Jullie moeten er mee verder en wat andere mensen denken doet er niet toe.

Begraven De meeste begraafplaatsen hebben een apart vak voor kinderen. Als je in de gelegenheid bent is het verstandig daar te gaan kijken bij de begraafplaats van je keuze, heb je een goed gevoel bij deze plek? Na de begrafenis kun je er voor kiezen om een monument op het graf te plaatsen. Hier kan de uitvaartondernemer je in adviseren, maar je kunt ook zelf op zoek naar iets wat bij jullie past.
Cremeren Het is van belang om na te gaan welke eisen het crematorium stelt aan het kistje waar je je kindje in wilt doen. Soms accepteren ze alleen een houten kistje, dat heeft te maken met de filterinstallatie van de crematieoven. Na de crematie blijft er as over. Dit kun je veelal de volgende werkdag al ophalen. Het is misschien een kleine hoeveelheid, toch zijn er veel mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld kleine urnen te verkrijgen, sieraden waar je wat as in kunt (laten) doen, een schilderij laten maken waar wat as in wordt verwerkt en je kunt er ook voor kiezen om de as te verstrooien. Het is verstandig er een poosje over na te denken waar je je echt goed bij voelt en eens rustig rond te kijken welke mogelijkheden er allemaal zijn.

“De dag na de bevalling hebben we ons kindje naar het crematorium laten brengen. Ik kon het zelf niet. Het afscheid nemen had ik die dag ervoor gedaan en voor mij was het helemaal goed zo. De werkdag na de crematie heb ik de as op laten halen, want ik wilde het graag thuis hebben. Vooral voor mijzelf voelt het fijn om in huis te hebben. Ik heb een sieraad gevuld met as wat ik bij me draag en de rest van de as staat samen met alle andere spulletjes van mijn kindje, de kaartjes om ons te feliciteren met de zwangerschap, de positieve zwangerschapstest, de kaartjes om ons sterkte te wensen en dergelijke in een mooie doos in de kast. Zo vinden wij het fijn.”

www.tobegedenkwinkel.nl, een webwinkel met een ruim assortiment assieraden en urnen.
www.remember-me.nu, een schilderij laten maken waar wat as in is verwerkt.
www.lieve-urntjes.nl of www.michelkuipers.nl, voor mooi vormgegeven urnen die zachtheid uitstralen en grafmonumenten.

Vlinderbaby

Een einde van de zwangerschap voor de 24 wekengrens

Dorien